Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor

Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor
Foto: Nisse Peterson
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor

Av: Elisabeth Johansson

Från: Smulpajer

11 ingredienser

I denna härliga smulpaj samsas äpple och blåbär med knapriga pecannötter. Receptet ger 12 bitar.

Ingredienser

portioner bitar

Smulpajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl pekannötter, grovt hackade
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt, skuret i tärningar

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 2 dl blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 2 msk lönnsirap, att ringla över (eller ljus sirap)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

Smulpajdeg

  1. Blanda hastigt ihop alla ingredienser till smulpajdegen i en bunke till en grynig massa.
  2. Strö hälften av blandningen i en pajform med hel botten, cirka 28 cm i diameter, och platta till något.
  3. Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.

Fyllning

  1. Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg frukten pajformen i ett cirkelmönster.
  2. Lägg blåbär i en skål och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Vänd runt blåbären och strö ut dem över äpplena.
  3. Strö över resten av smulpajdegen och grädda i cirka 25 minuter. Ta ut pajen.
  4. Ringla över lönnsirap eller ljus sirap och servera med vaniljvisp, lättvispad grädde eller blåbärsparfait.