Smuldegspaj med blåbär och kex

Smuldegspaj med blåbär och kex
Foto: Plivit trade

Smuldegspaj med blåbär och kex

16 ingredienser

1 h 30 m

Den här ljuvliga smuldegspajen med kex, blåbär och smak av citron passar perfekt både som efterrätt och fika. Malda Lane kex är smulade kex som passar perfekt i just smuldegspajer.

Ingredienser

portioner6 - 8

Smuldeg

  • 50 g strösocker
  • 50 g brunt farinsocker
  • vaniljextrakt
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 citron, citronzest
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 250 g vetemjöl
  • 50 g malda Lane kex
  • 170 g smör, rumstempererat
  • 1 ägg
  • 50 g hasselnötter, rostade
  • salt

Fyllning

  • 250 g blåbär
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 apelsin, zest
  • 1 citron, saften
  • 1,5 msk majsstärkelse
  • 2 msk malda Lane kex

Gör så här

  1. Skär upp smöret i mindre bitar. Blanda ihop brunt socker, vaniljextrakt, kanel, citronzest, bikarbonat, mjöl, malda Lane kex och salt. Tillsätt sedan det rumstempererade smöret och blanda ihop allt tills det blir en smuldeg.
  2. Tillsätt ägg och blanda ihop tills smeten går ihop. Dela upp degen i två delar, en lite större och en mindre. Kavla ut den större delen deg ca 2/3 och placera i en ugnssäker form, ca 15x26 cm med bakplåtspapper. Blanda ner rostade hasselnötter i den resterande 1/3 av degen. Låt båda degarna vila i frysen ca 30 minuter.
  3. Sätt på ugnen på 180 grader och baka av den första degen i ca 15 minuter. Börja förbereda fyllningen under tiden genom att blanda ihop blåbär, socker, citronzest och maizena i en bunke. Ta ut degen ur ugnen och häll på fyllningen. Strössla över lite malda Lane kex över fyllningen och strössla över den resterande smuldegen med hasselnötter. Sätt sedan tillbaka kakan i ugnen i ytterligare 30 minuter tills kakan får en fin gyllenbrun yta.
  4. Servera ljummen eller låt stå i kylen över natten och skär sedan upp i mindre bitar.