Smörstekt torskrygg med pommes duchesse och vitvinssås

Smörstekt torskrygg med pommes duchesse och vitvinssås-2
Foto: Tv4

Smörstekt torskrygg med pommes duchesse och vitvinssås

Av: Marie - Nynäshamn

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h 40 m

Torskrygg som smörstekts och serveras med pommes duchesse och vitvinssås slår det mest till middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Duchessetoppar:

  • 1 kg mjölig potatis
  • 50 g smör
  • 2 äggulor
  • grädde (efter smak)
  • 0,5 dl Västerbottensost, riven
  • salt
  • peppar

Vitvinssås:

  • 0,5 gul lök
  • 1 msk smör
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk fiskfond
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk löjrom
  • salt
  • vitpeppar

Smörstekt torskrygg:

  • 150 g torskrygg
  • smör
  • olja
  • salt
  • peppar
  • 1 förp bacon

Gör så här

Duchessetoppar

  1. Skala potatisen och koka i saltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och tillsätt smör, grädde, äggulor och salt samt peppar.
  2. Vispa eller mosa lätt tills du får ett mos. Spritsa toppar på en ugnsform.
  3. Ställ potatisen i ugnen på 250 grader tills topparna fått en fin gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

Vitvinssåsen

  1. Skala och hacka den gula löken. Fräs smör och lök i en kastrull utan att den tar färg.
  2. Häll i vin, vatten, fond och låt det koka till 2/3, cirka 15 minuter. Tillsätt grädden och låt såsen koka i ca 5 min.
  3. Blanda mjukt smör och mjöl i en skål med en gaffel till en pastaredning och rör ned i såsen. Låt sjuda ytterligare 3 min under omrörning.
  4. Sila såsen genom en finmaskig sil. Tillsätt fiskrom straxt före servering. Smaka av med salt och peppar.

Torskrygg

  1. Häll olja i en teflonpanna och låt den bli riktigt varm. Sätt en ungs termometer i den tjockaste biten.
  2. Lägg ned torskryggen i pannan med skinnet nedåt. Lägg i rejält med smör och ös fisken regelbundet under tillagning.
  3. När termometern är på 54 grader är fisken klar, efter 10-15 minuter. Strö havssalt och peppar över innan servering. Toppa fisken med knaperstekt bacon.