Smörstekt piggvarsfilé med sommarprimörer och champagnesås

Fredrik Eriksson ny

Smörstekt piggvarsfilé med sommarprimörer och champagnesås

14 ingredienser

Riktig gourmetmat med smörstekt piggvar, sommarens godaste primörer och en utsökt champagnesås.

Ingredienser

portioner
  • 700 g piggvarsfilé (eller annan favoritfisk)
  • 1 l sommarprimörer, de ni hittar på torget
  • smör, att steka i
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 50 g smör, till montering
  • 1 skvätt champagne
  • salt
  • vitpeppar
  • citron
  • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Ta hand om primörerna, plocka ner dem och skär i vackra storlekar, gärna små.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs det i 1 msk smör, slå på vin och buljong. Koka ner till en tredjedel, slå på grädden och koka ner ytterligare en gång till en tredjedel. Montera med smör, smaka av med lite salt, vitpeppar och lite citron.
  3. Sila och mixa, toppa med lite champagne innan servering.
  4. Smörstek piggvaren på låg värme, så den blir gyllenbrun, ca 3-4 min på var sida beroende på tjocklek. Krydda med salt och vitpeppar.
  5. Koka primörerna i lite smör under lock på en kastrull lagom krispiga ca 2 min, 1 msk vatten inte mer. Den buljong som kommer från primörerna kan med fördel slås i champagnesåsen .
  6. Fördela primörerna på en vacker tallrik, lägg upp piggvaren och rippla den goda såsen runt och garnera med körvel.