Smörstekt oxfilé med potatisgratäng och portvinssås

Smörstekt oxfile med potatisgratäng och portvinssås
Foto: Tv4

Smörstekt oxfilé med potatisgratäng och portvinssås

Av: Jenny - Eksjö

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

2

Underbart mör oxfilé som serveras med en krämig potatisgratäng och mustig portvinssås. Den perfekta helgmiddagen! 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 550 g oxfilé

Potatisgratäng

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl ost, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • vitlökspeppar
  • grillkrydda
  • cayennepeppar
  • 1-2 msk olivolja

Baconlindad sparris

  • 8 gröna sparrisar
  • 140 g bacon

Grillad broccolibukett

  • 1 broccoli
  • 1 krm salt

Portvinssås

  • 6 msk smör
  • 2-3 msk schalottenlök, finhackad
  • 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl portvin
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1,5 msk kinesisk soja
  • 3 msk kalvfond
  • salt (efter smak)

Gör så här

Potatisgratäng

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter eller flera småformar och fördela ut ett lager potatis. Krydda och strö över den rivna osten. Strössla över ett lager hackad lök. Pressa vitlöken och lägg på ett sista lager potatis. Krydda efter tycke på översta lagret. Tillsätt grädden. Sätt in gratängen i ugnen, efter halva tiden, ta ut den och strö ett tunt lager ost över. Grädda den sammanlagt i 200 grader i ca 60 min eller tills potatisen är mjuk.

Portvinssås

  1. Stek schalottenlöken i 3 msk smör och vitpepparn tills den blir mjuk. Blanda i de övriga ingredienserna och låt småkoka 10-30 min lite efter smak. Ju längre de kokar ju bättre smak. Sila såsen och serveras varm.

Grillad broccolibukett

  1. Tvätta och bryt av en lagom stor broccolibukett som läggs i en liten ugnsform, ringla över olivolja och salt sätt in i ugnen ca: 10-20 min 200 grader lite beror på hur stort tuggmotstånd man vill ha.

Baconlindad sparris

  1. Tag två färska sparrisar och linda runt 1-2 bacon skivor. Stek i smör tills baconen fått fin färg och sparrisen mjuknat, 8-10 minuter.

Oxfilé

  1. Putsa och skiva i 4 lika bitar som steks i rikligt med smör och även lite matolja, 3-4 minuter på varje sida. Krydda med salt o svartpeppar.
  2. Dekorera med ett salladsblad, gurka och tomat.