Smörstekt gösfilé med potatispuré, sparris, sockerärtor & skirat smör

Smörstekt gösfilé med potatispuré, sparris, sockerärtor & skirat smör
Foto: Tv4

Smörstekt gösfilé med potatispuré, sparris, sockerärtor & skirat smör

Av: Lou - Helsingborg

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

35 m

Festlig huvudrätt på smörstekt gösfilé serverad med potatispuré, sparris, sockerärtor och skirat smör

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Potatispuré:

  • 900 g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 kruka persilja
  • 1 limefrukt
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • vitpeppar

Stekta champinjoner:

  • 300 g champinjoner (färska små)
  • 2 msk smör
  • salt
  • svartpeppar

Gösfilé:

  • 4 bitar gösfilé (benfri) [à 150-200 g]
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • 3-4 msk färsk pepparrot, finriven
  • 1 knippe sparris
  • sockerärtor
  • 150-200 g smör

Gör så här

Potatispuré

  1. Skala och koka potatisen mjuk (ca. 20 min.), pressa potatisen genom en finmaskig sil och blanda i grädde, ägg, persilja, lite olivolja och en klick smör. Salta och peppra.

Stekta champinjoner

  1. Stek champinjonerna i en stekpanna med smör tills de får fin färg. Salta och peppra.

Gösfilé

  1. Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet.
  2. Skölj sparrisen, skär bort ändarna och koka dem ca. 5 min. Koka sockerärtorna
  3. Smält smöret i en stekpanna. Krydda gösfiléerna och stek dem 4 min. på varje sida. Klyfta citronen och skira smöret.
  4. Lägg upp fisken på en tallrik tillsammans med potatisen, sparrisen och sockerärtor och häll över det skirade smöret. Dekorera med pepparrot, dill och citron.