Smörstekt gös på en spegel av räksås

Smörstekt gös på en spegel av räksås
Foto: TV4

Smörstekt gös på en spegel av räksås

Av: Tobias - Säffle

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

1 h + 2,5 h

Ryggbit av gös serveras med, räksås, pommes duchesse med pepparrot, friterad svartrot och fänkålsdill.

Recepten på hemgjord tomatpuré och grönsaksfond hittar du här

. De tar 2,5 h att förbereda.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pommes duchesse

  • 0,8 kg mjölig potatis
  • 2 msk smör
  • 1 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 msk färsk pepparrot, riven
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker

Räksås

  • 1 msk smör
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 dl hemgjord tomatpuré
  • 1 krm cayennepeppar
  • 500 g frysta räkor, med skal
  • 2 dl hemlagad grönsaksfond
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk smör/mjölkula (50/50)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Friterad svartrot

  • 2 svartrötter
  • 4 dl rapsolja

Gös

  • 4 ryggbitar av skinn- och benfria gösfilé
  • 1 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm salt

Garnering

  • fänkålsdill

Gör så här

Pommes duchesse

  1. Skala, dela och koka potatisen mjuk ca 20-25 minuter. Pressa genom en potatispress.
  2. Tillsätt smör, grädde och en äggula i taget under omrörning. Tillsätt pepparrot, salt och socker.
  3. Rör ihop till ett jämt mos. Gratinera på 200 grader tills pommes duchessen fått färg.

Räksås

  1. Fräs lite mer än hälften av räkskalen tillsammans med fänkålen och purén i en stekpanna med smör. Tillsätt vin och vatten som får koka upp och sjuda i 5 minuter. Sila av i en kastrull.
  2. Tillsätt hemlagad grönsaksfond och grädde. Red till önskad konsistens med smör/mjölkula. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt räkor innan servering.

Friterad svartrot

  1. Värm oljan till 160 grader i en kastrull.
  2. Skala svartrötterna med en potatisskalare. Gör smala strimlor av svartrot med hjälp av potatisskalaren.
  3. Fritera strimlorna tills de fått en beige/brun yta.

Gös

  1. Salta och peppra filéerna. Vänd filéerna i mjöl och stek dem gyllenbruna i smör.

Uppläggning

  1. Lägg upp fisken tillsammans med duchessen på en spegel av räksås och garnera med friterad svartrot och fänkålsdill.