Smörkrämsfyllda havreflarn

johan hedberg

Smörkrämsfyllda havreflarn

15 ingredienser

40 m

Havreflarn som fylls med vaniljdoftande smörkräm.

Ingredienser

portioner30 - 35 stycken

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 1 krm bakpulver
  • 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
  • 90 g rörsocker (eller strösocker) [1 dl]
  • 50 g havregryn [1,25 dl]
  • 15 g vispgrädde [1 msk]
  • 40 g ljus sirap [2 msk]
  • 0,5 krm salt

Fransk smörkräm

  • 140 g strösocker [1,5 dl]
  • 40 g vatten [4 msk]
  • 100 g äggula [5 st]
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 0,5 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Flarn

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryn smöret och häll det i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner det i smöret. Rör tills det är en slät smet.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrön, socker, havregryn, grädde, sirap och salt i smeten. Arbeta ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylen 20 minuter.
  4. Dela degen i tre bitar. Rulla varje del till en rulle och dela den i 10-12 delar. Rulla varje bit till en kula och lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka
  5. 5-8 minuter tills flarnen är gyllenbruna. Ta ut och låt svalna helt.

Gör smörkrämen

  1. Koka socker och vatten. När det når 100 grader, börja vispa äggulorna så de blir fluffiga. När sockerlagen är 115-117 grader, häll den i en fin stråle i äggulorna under konstant vispning. Fortsätt vispa tills det svalnat helt.
  2. Klicka i smöret och vispa tills inga klumpar återstår. Dela och skrapa ur vaniljstången. Tillsätt vaniljfrön och salt i smeten och vispa tills det är jämnt fördelat. Använd direkt eller förvara i burk med tättslutande lock i kylen 3-4 dagar. Om krämen kyls ner bör den tas fram 1 timme före användning och röras mjuk efter att den nått rumstemperatur.
  3. Lägg en klick fransk smörkräm mellan två flarn, tryck till och frys in eller ät direkt.