Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad

Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad

18 ingredienser

30 m

En härlig smörgås med lyxiga råvaror. Det bästa av lammkött, färska kantareller och en sallad som påminner om coleslaw. Toppa smörgåsen med bondbönor och ett blad salvia.

Ingredienser

portioner

Kålsallad

  • 200 g vitkål, gärna färsk
  • 1 färsk knipplök
  • 4 msk kapris
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk honung
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 msk vitvinsvinäger

Smörgås

  • 4 skivor bröd, gärna surdeg
  • 600 g lammfilé
  • 1 färsk knipplök
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • salt
  • peppar
  • 100 g kantareller, hela och små
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 5-6 färska salviablad
  • 1 dl skalade bondbönor

Gör så här

  1. Gör kålsalladen genom att riva kålen och löken fint, blanda med kapris, yoghurt, honung, dijonsenap, salt och vinäger.
  2. Stek brödet gyllenbrunt i olivolja och salta lätt på ena sidan.
  3. Skär köttet i grova bitar. Strimla löken, och mosa vitlöken med salt till en puré. Hacka chilin.
  4. Fräs löken i olivolja, och tillsätt köttet, kantareller och chilin, fräs ihop till en pytt.
  5. Hacka salvia och tillsätt pytten, smaka av med salt och peppar. Ha sist i bondbönorna, de ska bara stekas med en liten stund.
  6. Lägg den krämiga kålsalladen ovanpå surdegsskivorna, toppa med lammpytten och garnera med salvia.