Smördegspizza med paprikaröra

Smördegspizza med paprikaröra
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Smördegspizza med paprikaröra

12 ingredienser

45 min

Frasig och lättlagad smördegspizza toppad med en härlig röra på karamelliserad lök, paprika och sardeller. Sött och salt i en underbart god smakkombo.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 röda paprikor
  • 1 knippe färsk lök (eller 2 stora gula lökar)
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 chilifrukt
  • 80 g sardellfiléer i olja
  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk brunt farinsocker
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 förp smördeg [ca 250 g]
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela, kärna ur och strimla paprikan fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och strimla chilin fint. Finhacka rosmarinen.
  3. Stek paprika, lök och vitlök mjuk i olivolja. Tillsätt chili och rosmarin till paprikan. Låt fräsa någon minut.
  4. Tillsätt sardeller, balsamvinäger, brun farin och vitt vin. Rör om och koka samma till en röra. Smaka av med salt.
  5. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Nagga degen med en gaffel för att undvika att den börjar resa sig under gräddning.
  6. Fördela paprikaröran över smördegen. Grädda i mitten av ugnen tills den har blivit lite puffig och gyllenbrun, ca 15 minuter. Låt svalna något och skär upp i portionsbitar.