Smördegsinbakad gravlax med gräslöksås

Smördegsinbakad  gravlax med gräslöksås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smördegsinbakad gravlax med gräslöksås

12 ingredienser

Den här laxen är tänkt att serveras kall. Laga den i förväg så blir den enkel att servera. Receptet kan dubbleras och blir då en utmärkt bufférätt.

Ingredienser

portioner
  • 2 smördegsplattor
  • 600 g gravad laxsida, utan ben
  • 250 g färsk spenat
  • salt
  • vitpeppar
  • smör, till stekning
  • 1 ägg, till pensling

Gräslökssås:

  • 4 dl gräddfil
  • 1 kruka färsk gräslök
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 tsk citron, pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Fräs spenaten i smör. Krydda med salt och peppar. Kavla ut smördegen. Lägg på spenat och lax. Rulla ihop till en rulle.
  2. Lägg rullen med skarven neråt på bakplåtspapper på en plåt. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 15 minuter. Ta ut och låt kallna helt. Skiva upp i portionsbitar precis innan servering.
  3. Gräslökssås: Skär gräslöken smått. Blanda ner den i gräddfilen tillsammans med citronsaft. Krydda med salt och peppar. Ställ kallt till servering.