Smördegsbitar med ost och purjo

Smördegsbitar med ost och purjo
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smördegsbitar med ost och purjo

7 ingredienser

Goda tilltugg till drinken blir alltid uppskattat. Variera med ansjovis, lök och ost som fyllning i rullarna.

Ingredienser

portioner
  • 4 smördegsplattor
  • 75 g ost (herrgårds- grevé- eller schweizer)
  • 2-3 msk grädde
  • 0,5 tsk paprikapulver

Eller:

  • 2 smördegsplattor
  • 2 purjolökar
  • 75 g ost, herrgårds- grevé- eller schweizerost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Spola av en ugnsplåt i kallt vatten. Kavla ut de halvtinade smördegsplattorna så att de blir lite längre och bredare.
  2. Riv osten fint och fukta den med grädde till en tjock gröt. Krydda med paprikan och bred ut massan över degplattorna.
  3. Rulla ihop dem från kortändan, skär rullarna i sju skivor vardera och lägg dem på plåten. Grädda ca 15- 20 min.
  4. Purjolöksfyllningen görs direkt på de utkavlade degplattorna. Fräs först purjon med matfett tills den är mjuk och låt den svalna.
  5. Bred ut den över degen, vik upp kanterna något och strö på finriven ost. Grädda på samma sätt och skär den i snibbar när den sjunkit ihop och svalnat.