Smakrik ölrisotto med vitlöksrostad tomat, citronsparris och het chorizo

2 röster
1 h
4
Melleruds alkoholfria pilsner
1 h
4

Du behöver

  • 4 msk olivolja
  • 3 dl carnaroliris (eller arborioris)
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl Melleruds alkoholfria pilsner
  • 250 g grön sparris
  • 200 g chorizokorv
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 l grönsaksfond
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt i en ugnsform. Ringla 1 msk olivolja över, pressa två vitlöksklyftor och krydda med salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen cirka 15 minuter tills de blivit rostade.
  3. Finhacka schalottenlöken, vitlöken och stek på låg värme i 2 msk olivolja i en gjutjärnsgryta cirka fem minuter. Tillsätt riset och stek ytterligare två minuter. Tillsätt sedan ölet.
  4. Rör därefter ner 1-2 dl fond i taget på medelhög värme. Fortsätt tills all buljong är i kastrullen (det tar 20-30 minuter). Tillsätt 1 msk av citronsaften och 2 dl riven parmesan. Rör samman och krydda upp med salt och rikligt med svartpeppar.
  5. Skiva och fräs chorizon i en stekpanna tills den har fått fin färg. Vänd ner i risotton.
  6. Ta sedan bort botten på sparrisen och stek i 1 msk olivolja och 1 msk citronsaft. Krydda med salt.
  7. Servera risotton i djupa tallrikar och toppa med riven parmesan, persilja, sparris och tomaterna. Toppa med lite svartpeppar!
31 mars 2020