• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Smakrik ölrisotto med sparris och chorizo

Smakrik ölrisotto med sparris och chorizo

7 steg att laga

13 ingredienser

1 h

Här är ett recept på en riktigt smarrig risotto med både sparris och chorizokorv. Risotton får en härlig färg från de färska tomaterna!


Servera med Melleruds alkoholfria pilsner!

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 4 msk olivolja
  • 3 dl carnaroliris (eller arborioris)
  • 2 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 dl Melleruds alkoholfria pilsner
  • 250 g grön sparris
  • 200 g chorizokorv
  • 200 g körsbärstomater
  • 1 l grönsaksfond
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 0,5 dl färsk persilja, finhackad
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela tomaterna på mitten och lägg med snittytan uppåt i en ugnsform. Ringla 1 msk olivolja över, pressa två vitlöksklyftor och krydda med salt och svartpeppar. Ställ in i ugnen cirka 15 minuter tills de blivit rostade.
  3. Finhacka schalottenlöken, vitlöken och stek på låg värme i 2 msk olivolja i en gjutjärnsgryta cirka fem minuter. Tillsätt riset och stek ytterligare två minuter. Tillsätt sedan ölet.
  4. Rör därefter ner 1-2 dl fond i taget på medelhög värme. Fortsätt tills all buljong är i kastrullen (det tar 20-30 minuter). Tillsätt 1 msk av citronsaften och 2 dl riven parmesan. Rör samman och krydda upp med salt och rikligt med svartpeppar.
  5. Skiva och fräs chorizon i en stekpanna tills den har fått fin färg. Vänd ner i risotton.
  6. Ta sedan bort botten på sparrisen och stek i 1 msk olivolja och 1 msk citronsaft. Krydda med salt.
  7. Servera risotton i djupa tallrikar och toppa med riven parmesan, persilja, sparris och tomaterna. Toppa med lite svartpeppar!
TIPS!
Pasta med ramslök och burrata NY

Louise Johanssons godaste pastarätt!