Smakfull tårta med blåbär, äpplen och kardemumma

Smakfull tårta med blåbär, äpplen och kardemumma
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Marita Widman
Marita Widman

Smakfull tårta med blåbär, äpplen och kardemumma

Av: Marita Widman

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

Kardemummadoftande våningstårta fylld med blåbärssylt och äppelkompott. Spacklas med marängsmörkräm med vanilj.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Kardemummabotten

  • 6 ägg [360 g]
  • 400 g strösocker [4 dl]
  • 200 g smör
  • 2 dl vatten [200 g]
  • 360 g vetemjöl [6 dl]
  • 20 g bakpulver [4 tsk]
  • 10 g kardemumma [1 msk]

blåbärssylt

  • 500 g blåbär [8,5 dl]
  • 200 g syltsocker [2 dl]
  • 15 g vaniljextrakt [1 msk]

äppelkompott

  • 6 syrliga äpple [525 g]
  • 3 dl vatten [300 g]
  • 80 g ljust muscovadosocker [1 dl]
  • 15 g vaniljextrakt [1 msk]

Marängsmörkräm

  • 5 äggvitor [180 g]
  • 235 g strösocker [2,75 dl]
  • 315 g smör
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]

Montering

  • färska blåbär

Gör så här

Kardemummabotten

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra formarna och klä bottnarna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret . Tillsätt vattnet i det smälta smöret. Blanda ihop alla torra ingredienser och vänd ner i smeten.
  3. Fyll formarna, lilla formen till hälften och resten i den andra formen. Grädda den lilla bottnen i ca 20 min och den stora i ca 25 min. Ta ut bottnarna och låt svalna.

Blåbärssylt

  1. Häll blåbär och syltsocker i en kastrull, koka upp och sänk därefter värmen och låt småkoka i ca 10 min. Rör ner vaniljextraktet och låt sylten svalna.

Äppelkompott

  1. Skala äpplena, ta bort kärnor och kärnhus. Hacka äppelbitarna i rejäla bitar.
  2. Häll äpplen, vatten, muscovadosocker och vaniljextrakt i en kastrull, koka upp och sänk därefter värmen och låt småkoka i ca 10 min till äpplena mjuknat. Låt kompotten svalna.

Marängsmörkräm

  1. Mät upp smöret och skär i jämnstora kuber och låt bli rumstempererat.
  2. Häll äggvitorna i en ren och värmetålig skål, tillsätt sockret. Sätt skålen över ett vattenbad och värm till alla sockerkristaller smält (ca 65 grader). Vispa med handvisp emellanåt.
  3. Ta bort skålen från värmen och vispa äggvitorna till de blivit en styv maräng och svalnat, tar ca 10 min. Sänk hastigheten till medel och vispa ner en smörkub i taget till du har en jämn marängsmörkräm. Tillsätt sedan vaniljsockret.

Montering

  1. Dela varje tårtbotten två gånger (vågrät) så du kan lägga två lager fyllning i varje del.
  2. Lägg understa fyrkantiga tårtbotten på en lagom stor tårtbricka. Lägg ett lager med äppelkompott på tårtbotten och sedan tar du nästa del av tårtbotten och lägger den ovanpå äppelkompotten. Sedan styrker du ett lager av blåbärssylten på tårtbotten och lägger sista delen av tårtbotten på blåbärssylten. Nu ska du ha två lager fyllning och tre lager tårtbotten.
  3. Sedan tar du sugrör, cake pops-pinnar eller dyl. och stoppar ner i tårtan i mitten (där våning två ska vara). Mät tjockleken på tårtan och klipp av sugröret i höjd med kanten på tårtan. Se till att pinnarna kommer att vara under den mindre tårtan som ska monteras ovanpå den större tårtan. Ca 4-5 pinnar ska användas för att få en stabil våningstårta.
  4. Fyll den mindre tårtan på samma sätt som den stora tårtan. Glöm ej att även den lilla tårtan ska ha en tårtbricka under sig, 10 cm i diameter. Montera den mindre tårtan ovanpå den stora tårtan.
  5. Spackla tårtan med marängsmörkrämen. Toppa tårtan med färska blåbär, lägg blåbär i nedre kant på den lilla tårtan samt längst ner på den stora tårtan.