Små kolatarteletter

Små kolatarteletter
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Små kolatarteletter

10 ingredienser

Möra små pajformar fyllda med den läckraste kolakrämen. Passa på att göra många, för alla går garanterat åt! Dekorera med flisad mandel, choklad eller en gräddklick och ett tinat hallon. God som dessert eller till en kopp kaffe.

Ingredienser

portioner

Deg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk strösocker
  • 100 g smör
  • 1 ägg

Kolafyllning:

  • 2 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Blanda vetemjöl, socker, smör och ägg för hand eller kör i matberedare. Tryck ut degen i små metallformar och ställ dem sedan i frysen en stund så blir de extra möra vid gräddning. Grädda pajformarna i 200° i 15 minuter. Låt dem svalna helt.
  2. Blanda socker, sirap, vispgrädde, smör och kakao i en kastrull och koka kolasmeten på svag värme i 30–45 minuter. Häll en droppe smet i ett glas kallt vatten, när kolan går att rulla till en kula är smeten klar.
  3. Rör ner vaniljsockret och häll sedan upp kolasmeten i pajformarna. Servera så fort det svalnat.