Små klenäter, Stefano Catenaccis recept

5 röster

Klassiska klenäter är ett måste till jul!

Tips! Kavla ut och knyt alla kakorna innan de kokas, annars torkar degen och måste knådas och kavlas igen.

Kakorna kan vändas i kanelsocker när de runnit av. Alternativt kan de serveras med sylt.

Visa mer

Du behöver

  • 5 äggulor
  • 50 g socker
  • 3 msk osaltat smör, skirat
  • 1 msk konjak
  • 1 citron, rivet skal
  • 200 g mjöl
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Rör äggulor och socker vitt och pösigt.
  2. Tillsätt avsvalnat skirat smör, konjak och rivet citronskal och till sist vetemjöl blandat med bakpulver. Arbeta samman till en smidig deg.
  3. Låt degen vila några timmar på ett svalt ställe.
  4. Kavla ut degen tunt. Sporra ut rektangulära kakor 7 x 2 cm med ett "knapphål" i mitten. Drag kakans ena hälft genom hålet.
  5. Fritera i kokosfett eller het majsolja tills de fått ljusbrun färg.
  6. Låt rinna av på en bricka klädd med hushållspapper.
7 december 2018

Laddar fler recept...