Smørrebröd med ljummen leverpastej och bacon

Smørrebröd med ljummen leverpastej och bacon
Foto: TV4

Smørrebröd med ljummen leverpastej och bacon

Av: Kristina - Köpenhamn

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

60 m

Inget är mer danskt än smörrebröd! I det här receptet serveras det som förrätt med hemgjord leverpastej, bacon och champinjoner.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Leverpastej

  • 200 g grislever
  • 100 g späck
  • 1 gul lök, riven
  • 125 g ansjovisfilé, gärna Grebbestads, mosade
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • 3 msk vetemjöl
  • 1-1,5 dl mjölk

Servering

  • 4 skivor bacon
  • 2-3 champinjoner
  • 4 rågbröd, rostade
  • 8 blad sallad
  • persilja
  • köttgelé-sky, köps färdig

Gör så här

Leverpastej

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mal lever och späck var för sig, eller beställ redan malen från affären. Blanda ner riven lök, mosad ansjovis, 2 ägg, lite salt och peppar i levern.
  3. Smält späcket i en gryta, tillsätt mjöl och rör om. Tillsätt sedan sedan mjölk (ungefär som en béchamelsås). Blanda samman allt och baka i ugnen i vattenbad i ca 1 timme, beroende på hur djup form man har.

Servering

  1. Stek bacon hårt och lägg på papper så att fettet rinner av. Skär champinjoner i skivor och stek i en panna.
  2. Rosta en brödskiva, lägg två salladsblad och lägg på leverpastejen. Snitta mitt i leverpastejen och lägg i lite sky. Lägg på bacon och champinjoner och dekorera med persilja.