Skummande gurksoppa med vitlökskrutonger

Skummande gurksoppa med vitlökskrutonger
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skummande gurksoppa med vitlökskrutonger

13 ingredienser

Det här är en festlig förrättssoppa som brukar överraska de flesta gäster. Precis före servering slår man mousserande vin i soppan, som gör den härligt skummande. Till den här soppan behöver du en mixer eller matberedare.

Ingredienser

portioner
  • 1 gurka
  • 2 gula lökar
  • 2 msk smör
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 dl mousserande vin

Till dekoration:

  • 12 tunna skivor baguette
  • 20 g smör
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 tsk vitlökspulver

Gör så här

  1. Krutonger: Värm ugnen till 225°. Bre baguetteskivorna med smör och strö över salt, peppar och vitlökspulver. Lägg baguetteskivorna på en plåt och rosta dem i ugnen i 3-5 minuter.
  2. Skala och hacka löken fint. Fräs den i smör på låg värme. Den ska inte ta färg. Skär gurkan i mindre bitar och låt den fräsa med en kort stund. Lägg över i en kastrull, häll på buljong och koka upp. Sjud i 5 minuter.
  3. Mixa soppan och lägg tillbaka i kastrullen. Rör ner grädden och krydda med salt och peppar. Precis före servering ges soppan ett uppkok och vinet hälls i. Servera i varma tallrikar och dekorera med myntablad. Servera krutongerna till.