Skomakarelåda

Skomakarelåda
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skomakarelåda

10 ingredienser

Skomakarelåda består av en utskuren biff (skosulan) som ligger på en bädd av potatismos och överhälld med skuren gräslök och frästa baconstrimlor (pliggen). Helst ska skomakarelåda serveras i en liten form.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor ryggbiff [à 150 g]
  • 8 skivor bacon
  • 1 kruka gräslök
  • 1 msk smör
  • 800 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • salt
  • vitpeppar, malen

Du behöver också:

  • 4 ugnssäkra formar

Gör så här

  1. Potatismos: Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten, mosa sönder dem och sätt till först smöret och sedan mjölk till lagom konsistens medan du rör om ordentligt. Krydda med salt och vitpeppar.
  2. Strimla baconet. Fräs baconstrimlorna och låt rinna av på hushållspapper. Krydda biffarna med salt och peppar. Stek dem i lite brynt smör i het panna 2 minuter på varje sida om du vill ha dem blodiga, 3 minuter om du vill ha dem genomstekta.
  3. Ta upp biffarna och håll dem varma. Fördela moset i fyra formar. Lägg på biffar och baconfräs. Garnera med finklippt gräslök.