Lasagne med skogssvamp och lufttorkad skinka

Skogssvamplasagne-med-skinka
Foto: Jakob Fridholm
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Lasagne med skogssvamp och lufttorkad skinka

18 ingredienser

1 h

”Jag gjorde den här svamprätten på en kurs i Toscana för 15 år sedan och den var underbar då, men den blir bara bättre och bättre. Använd alltid färsk svamp, då blir den suverän.” /Paul

Receptet är ur boken Pauls kök, Norstedts förlag.

Ingredienser

  • 400 g blandad skogssvamp, som skogschampinjoner, kantarell och trumpetsvamp
  • 3 schalottenlökar, finhackade
  • 1 morot, fintärnad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 9 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 dl parmesanost, riven
  • 9 färska lasagneplattor
  • 250 g lufttorkad skinka
  • 1 kruka oregano
  • 6 salladslökar, skivade
  • olivolja, till stekning
  • smör, till stekning
  • citron, saft
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Rensa, borsta och skiva svampen.
  2. Hetta upp en stekpanna, tillsätt lite olivolja och stek en yta på svampen. Tillsätt smör och 2 av schalottenlökarna och stek ytterligare 30 sekunder, smaka av med salt och peppar.
  3. Obs! Stek svampen i omgångar så att den inte börjar koka!
  4. Svetta morot, den sista schalottenlöken och vitlök i smöret, tillsätt mjölet och rör om. Häll i mjölk och grädde, sjud tills all mjölsmak är borta, ca 10 minuter. Tillsätt riven parmesan och smaka av med citronjuice, salt och peppar.
  5. Varva lasagneplattor, sås, stekt svamp, skinka och oregano. Avsluta med sås och baka i ugn på 180° ca 20 minuter tills den är gratinerad och lasagneplattorna är mjuka men lite al dente.
  6. Toppa med nystekt svamp, vårlök och oregano.