Skånsk äppelkaka med kavring

En klassisk skånsk äppelkaka med kavring och ströbröd. Serveras med hemgjord vaniljkräm.

10 november 2017
8

Du behöver

  • 250 g riven kavring
  • 250 g ströbröd
  • 250 g smör

Fyllning

  • 1 kg äpplen, belle boskoup syrliga
  • 0,75 dl citronsaft från citron
  • 350 g farinsocker
  • 75 g smör
  • malen kanel
  • extra ströbröd

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 0,75 dl socker
  • 4 äggulor
  • 1 msk maizena utrörd i lite mjölk eller vatten

Gör så här

  1. Stek kavring med smör och rivebröd till en massa.
  2. Skala och klyfta äpplen. Blanda ihop med citronsaft, kanel och farinsocker.
  3. Varva ströbrödmassa med äpplen i en ugnsform lager på lager. Toppa med hyvlat smör och extra ströbröd.
  4. Ställ in i varm 200 grader ugn i 30 minuter.
  5. Vaniljkräm
    Koka ihop mjölk, 2 dl grädde, socker och vaniljstång (delad och skrapad).
  6. Slå den varma smeten över gulor och maizena. Häll tillbaka i kastrullen och vispa ihop till en kräm, låt svalna. Vispa gärna 1 dl grädde och vänd i vaniljkrämen innan servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept