Skaldjurstallrik med musslor & havskräfta

POPULÄRT
Skaldjurstallrik med musslor & havskräfta
Foto: Tv4

Skaldjurstallrik med musslor & havskräfta

Av: Sven - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 20 m

Riktigt lyxig förrätt med havets läckerheter! Recept med ugnsgratinerade musslor, musseldipp, smörstekt kräftstjärt, halstrad pilgrimsmussla och skaldjursmajonäs.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Gratinerade blåmusslor

  • 1 nät blåmusslor, 13 st
  • 2 msk smör
  • 2-3 schalottenlökar, finhackade
  • 4 klyftor vitlök, finhackade
  • 2,5 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 port Knorr Fond "du Chef" fiskfond
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 knippe färsk bladpersilja, grovhackad inklusive stjälkar
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 cl cointreau
  • 0,5 krm rörsocker

Musseldipp

  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 1-2 klyftor vitlök, pressad
  • 2 kvistar färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 msk ströbröd
  • 2 msk parmesanost, finriven

Smörstekt färsk kräftstjärt och halstrad pilgrimsmussla

  • 4 råa kräftor, burfångade
  • 4 pilgrimsmusslor, helst färska men det går bra med frysta
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm flingsalt

Skaldjursmajonnäs

  • 1 dl majonnäs
  • 1-2 tsk flytande hummerfond

Gör så här

Gratinerade musslor

  1. Skölj musslorna under rinnande vatten, borsta och skrapa skalen. Släng trasiga musslor och de som inte öppnar sig när du knackar på dem.
  2. Fräs smöret ihop med de finhackade löksorterna i en stor kastrull utan att de får färg.
  3. Häll i musslorna och öka värmen
  4. Tillsätt vin, vatten, buljong, salt och den grovhackade persiljan koka kraftigt under lock i 5–6 minuter.
  5. Lyft upp musslorna med en hålslev och släng de som inte öppnat sig. Spara spadet till musseldippen!
  6. Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Blanda det rumsvarma smöret med vitlöken och persiljan i en skål.
  8. Blanda ströbrödet med den finrivna parmesanen i en separat skål.
  9. Ta av den tomma skalhalvan på varje mussla och lägg musslorna i en ugnsfast form. Bred vitlökssmöret på musslorna och strö över ost/ströbrödsblandningen.
  10. Gratinera musslorna i 5 min.

Musseldipp

  1. Tillsätt grädden i spadet från musslorna och låt dippen reducera tills hälften återstår.
  2. Sila dippen och smaksätt med salt och eventuellt en nypa råsocker och Cointreau
  3. Lägg i 5 kokta musslor och mixa dippen slät med stavmixer. Spara dippen i kylen.

Smörstekt färsk kräftstjärt och halstrad pilgrimsmussla

  1. Skala de färska kräftstjärtarma och lägg åt sidan.
  2. Stek pilgrimsmusslor och kräftstjärtar i smör, ca 2 min på varje sida.
  3. Dofta över lite flingsalt och några vrid med pepparkvarnen.

Skaldjursmajonnäs

  1. Blanda majonnäsen med hummerfonden i en skål och servera som dipp.

Tillbehör och servering

  1. Lägg upp musslor, kräftstjärtar, halstrad pilgrimsmussla och tempurafriterad räka på tallrikar och servera dippsåserna till.
  2. Garnera med några ärtskott.
  3. Skiva 1 painriche och servera till rätten för att suga upp den goda såsen.