Dubbelmarinerad oxfilé

Dubbelmarinerad oxfilé
Foto: TV4

Dubbelmarinerad oxfilé

Av: Siw - Piteå

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

7h

En oxfilé som marineras både före och efter servering och sedan serveras kall med ugnsbakad potatis.

Dryckestips
Domaine Lalande Réserve Merlot, art.nr. 22299, 69 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1

  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk strösocker

Marinad 2

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, väl stött
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 msk kapris, avrunnen

Serveras med

  • Ugnsbakad potatis
  • salladsmix
  • ev Ugnsbakade tomater

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till marinad 1: soja, hoisinsås, salt, olja och socker.
  2. Lägg filén i en tät plastpåse och slå över marinaden.
  3. Marinera i ca 3 timmar, vänd då och då.
  4. Sätt ugnen på 175 grader.
  5. Lägg filén på galler i en långpanna, stick in en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 65 grader, ca 40 minuter. Vänd filén en gång under stekningen.
  6. Svep in filén i folie och låt den kallna.
  7. Blanda samman marinad 2: vinäger, vatten, olja, salt, svartpeppar, pressad vitlök, hackad persilja och kapris.
  8. När filén kallnat skivas den i 1/2 cm tunna skivor.
  9. Lägg skivorna i en skål och slå över marinad 2.
  10. Ställ kallt.
  11. Marinera filén i ca 2 timmar. Ös köttet ett par gånger.
  12. Vid serveringen tas skivorna ur marinaden, de ska inte torkas av.
  13. Servera skivorna kalla med ugnsbakad potatis samt en sallad på olika salladssorter.