Sikrom à la Linnea och Peter

POPULÄRT
Sikrom à la Linnea och Peter
Foto: Tv4
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018
Linnea Liljedahl Kockarnas Kamp 2018

Sikrom à la Linnea och Peter

Av: Linnea Liljedahl

Från: Kockarnas kamp

26 ingredienser

1 h 15 min

En lyxig förrätt med mandelpotatispuré, syrad lök, senapsvinägrett, Västerbottensost, gräslök och sikrom. Sikrom a la L&P är en klassiker som vi serverat på min restaurang i alla år.

Dryckestips från Maya Samuelsson:

Petit Chablis Vibrant 2017
Chardonnay

Ingredienser

portioner
  • 120 g sikrom
  • 300 g mandelpotatis, till puré
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • backtimjan, kvistar
  • 100 g Västerbottensost, riven
  • salt
  • svartpeppar
  • vitpeppar
  • mjölk, att späda med
  • grädde, att späda med

Mandelpotatischips

  • 2 mandelpotatisar, till chips
  • frityrolja

Senapsvinägrett

  • 1 msk honung
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl mild rapsolja
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 citron
  • 1 kruka gräslök
  • 2 kvistar dill
  • 60 g smulad västerbottensost
  • svartpeppar

Gör så här

Mandelpotatispuré

  1. Skala och koka mandelpotatisen till purén, koka i osaltat vatten på medelvärme så att potatisen inte kokar sönder.
  2. Värm grädden, smöret och mjölken med en timjanskvist under tiden. Passera potatisen och blanda med gräddmjölken, plocka bort timjankvisten. Pressa purén genom en finmaskig sil så att den blir riktigt slät.
  3. Slå upp purén i en sauteuse, rör ner den rivna västerbottensosten, späd med grädde och mjölk tills den får en konsistens som liknar filmjölk. Salta och peppra. Häll upp den varma lösa purén i en sifon. Skruva i två patroner, en efter den andra. Skaka. Ställ varmt.

Mandelpotatischips

  1. Skala mandelpotatisarna. Hyvla dem till 1 mm tjocka chips på längden med hjälp av en mandolin. Skölj chipsen i ljummet vatten, slunga dem torra i salladsslungan. Fritera chipsen gyllenbruna i frityrolja, 150 grader. Det tar ett par minuter, fritera lite i taget. Ta upp och låt dem rinna av på papper. Salta.

Senapsvinägrett

  1. Rör ihop senapsvinägretten genom att blanda lika delar honung, vinäger och senap, rör ner oljan. Smaka av med salt och peppar.

Garnering

  1. Skala och hyvla schalottenlöken i 2 mm tunna skivor med hjälp av en mandolin. Pressa citron över.