Sikfilé á la munière med kantarellsås

Sikfilé á la munière med kantarellsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sikfilé á la munière med kantarellsås

17 ingredienser

A la meuière betyder enkelpanerad och smörstekt, alltså det allra godaste sättet att tillaga stekt fisk. Sik ska självklart serveras med något tillbehör från skogen, så här kommer ett recept med kantarellsås.

Ingredienser

portioner
  • 600 g sikfiléer
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 morötter
  • 100 g grön blomkål
  • smör, till stekning
  • salt
  • vitpeppar

Kantarellsås:

  • 25 g smör
  • 250 g kantareller
  • 25 g vetemjöl
  • 4,5 dl buljong
  • 0,5 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Till garnering:

  • krasse
  • limefrukt, klyftor

Till servering:

  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Krydda filéerna lätt med salt och peppar. Vänd dem i vetemjöl och bryn dem i smöret på varje sida.
  2. Kantarellsås: Hacka kantarellerna. Fräs dem utan att de tar färg. Smält smör i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt buljongen och grädden. Rör ner kantarellerna. Krydda med salt och peppar.
  3. Skala och skär morötterna i slantar. Koka dem och vänd dem i smält smör. Krydda med salt och peppar. Koka blomkålen i saltat vatten med en liten klick smör. Skölj dem sedan med kallt vatten.