Shortribs – Erik Videgårds recept

POPULÄRT
Shortribs – Erik Videgårds recept
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Shortribs – Erik Videgårds recept

15 ingredienser

4 h

Underbart smakrik rätt där shortribs tillagas i ugn med grönsaker och en lag med chili. Köttet blir härligt mört och med den tillhörande såsen blir det en perfekt rätt till såväl helgmiddagen som lyxig vardagsmat.

Ingredienser

portioner
  • 180 g dashi
  • 180 g sake
  • 240 g japansk soja
  • 48 g kinesisk soja
  • 180 g mirin (söt matlagnings-sake)
  • 100 g strösocker
  • 28 g vitlök, hackad
  • 2 stjärnanis
  • 0,5 röd chilifrukt, hackad, utan kärnor
  • 400 g short ribs
  • rapsolja, till stekning
  • 240 g rättika, grovhackad
  • 180 g morot, grovhackade
  • 180 g gul lök, grovhackad
  • shichimi togarashi (japansk sju-krydda)

Gör så här

  1. Blanda dashi, sake, soja, mirin, strösocker, hackad vitlök stjärnanis och hackad chili. Rör tills sockret löst sig.
  2. Bryn shortribsen i panna med lite rapsolja.
  3. Lägg shortribsen i en ugnsform och tillsätt grovhackad rättika, morötter, grovhackad lök och lagen.
  4. Täck köttet med smörpapper och lägg på ett lock. Låt sedan gå i ugnen på 125 grader i ca. 3 timmar. Köttet skall vara mört men inte falla isär. Kör du köttet över natten så tillagar du det på 90 grader med ett bleck vatten i ugnen.
  5. Lyft upp köttet och låt det vila. Kyl sedan.
  6. Sila kokvätska, kyl och ta bort fettet, reducera sedan tills vätskan blivit simmig.

Servering

  1. Skär köttet i mindre bitar och värm i ugnen på 150 grader.
  2. Nappera med såsen och sprinkla mixad togarashi på köttet.