Underbart smakrik rätt där shortribs tillagas i ugn med grönsaker och en lag med chili. Köttet blir härligt mört och med den tillhörande såsen blir det en perfekt rätt till såväl helgmiddagen som lyxig vardagsmat.
Ingredienser
180 g dashi
180 g sake
240 g japansk soja
48 g kinesisk soja
180 g mirin (söt matlagnings-sake)
100 g strösocker
28 g vitlök, hackad
2 stjärnanis
0,5 röd chilifrukt, hackad, utan kärnor
400 g short ribs
rapsolja, till stekning
240 g rättika, grovhackad
180 g morot, grovhackade
180 g gul lök, grovhackad
shichimi togarashi (japansk sju-krydda)
Gör så här
Blanda dashi, sake, soja, mirin, strösocker, hackad vitlök stjärnanis och hackad chili. Rör tills sockret löst sig.
Bryn shortribsen i panna med lite rapsolja.
Lägg shortribsen i en ugnsform och tillsätt grovhackad rättika, morötter, grovhackad lök och lagen.
Täck köttet med smörpapper och lägg på ett lock. Låt sedan gå i ugnen på 125 grader i ca. 3 timmar. Köttet skall vara mört men inte falla isär. Kör du köttet över natten så tillagar du det på 90 grader med ett bleck vatten i ugnen.
Lyft upp köttet och låt det vila. Kyl sedan.
Sila kokvätska, kyl och ta bort fettet, reducera sedan tills vätskan blivit simmig.
Servering
Skär köttet i mindre bitar och värm i ugnen på 150 grader.
Nappera med såsen och sprinkla mixad togarashi på köttet.