Sesamsotad sej med grönsaksnudlar & syltad ingefärskräm

Sesamsotad sej med grönsaksnudlar & syltad ingefärskräm

20 ingredienser

60 min

Den femte smaken – umami kan vara svår att beskriva men framförallt sägs den lyfta andra smaker. Här lyfter den nudlar, en nötig sesamsotad sej och en syrlig kräm med syltad ingefära till oanade höjder.

Umami krydda Santa Maria

Variera smakerna

I det här receptet använder vi Umami från Santa Maria.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 0,6 kg sejfilé
  • 1,25 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 0,25 dl strösocker
  • 2 msk Santa Maria Ekologisk gurkmeja
  • 2 msk sesamolja

Grönsaksnudlar

  • 1 förp Santa Maria Egg Noodles
  • 1 morot
  • 1 purjolök
  • 1,5 dl böngroddar
  • 1 broccoli
  • 1 dl sesamolja
  • 0,75 dl Santa Maria Thai Soya Sauce
  • 1 dl Santa Maria Sweet Chili Original, 200 ml
  • 1 tsk Santa Maria Ekologiska Chili Flakes
  • 1,5 tsk Santa Maria Japanese Natural Umami

Ingefärskräm

  • 0,5 dl syltad ingefära
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl färskost
  • 1 tsk risvinäger

Gör så här

Sej

  1. Portionera sejen i 4 lika stora bitar.
  2. Mixa vatten med salt, gurkmeja och socker så att det löser sig.
  3. Lägg i fisken i vattnet och rimma i 20 minuter.
  4. Ta upp och låt rinna av.
  5. Ge fin yta i torr stekpanna. Pensla med lite sesamolja.
  6. Baka sedan av på 80 grader varmluft till fisken håller 44 grader i innertemperatur.

Grönsaksnudlar

  1. Tillred äggnudlarna enligt förpackningen.
  2. Strimla moroten och purjolöken och skär broccolin i fina bitar. Woka grönsakerna i stekpanna med sesamoljan och sojan. Häll i sweet chili och Umamikrydda mot slutet.
  3. Vänd i nudlarna och smaka upp med chiliflakes.

Ingefärskräm

  1. Finhacka ingefäran och blanda med resten av ingredienserna. Se till att få med lite av juicen som ingefäran ligger i.
  2. Smaka av med salt.
TIPS!
Kryddtips!
Umami krydda Santa Maria

Kryddtips!

Sugen på fler kryddiga recept? Här hittar du massor av inspiration.

Läs mer