Sesampanerad laxburgare med fänkålssallad samt kapris- och dijonsås

Sesampanerad laxburgare med fänkålssallad samt kapris- och dijonsås
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Sesampanerad laxburgare med fänkålssallad samt kapris- och dijonsås

28 ingredienser

1 h 30 min

Ernst gör en helt fantastiskt god laxburgare som paneras i sesamfrön och serveras i hembakta bröd med en krispig fänkålssallad samt en krämig dressing smaksatt med kapris och honung. 

Tips! Bröden som blir över går bra frysa in eller ha till frukostmackan.

Ingredienser

portioner

bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, fingervarmt
  • 2 msk honung
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk fänkålsfrö, mortlade
  • 11 dl vetemjöl [660 g]

Laxburgare

  • 500 g laxfilé utan skinn
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • sesamfrön, till panering
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja, att steka i
  • smör, att steka i

Isad lök

  • 1 rödlök, tunt skivad

Sås

  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 dl kapris
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1 kruka dill, finhackad
  • salt

sallad

  • 0,5 fänkål
  • 30 g rucolasallad
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citron, saft
  • salt
  • 1 citron, klyftad, till garnering

Gör så här

Bröd

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, honung, salt och mortlade fänkålsfrön. Rör om tills jästen har löst sig.
  2. Rör sedan ner mjölet i omgångar och knåda degen ca 10 minuter i en köksassistent eller ca 15 minuter för hand. Täck degen med bakduk och jäs till dubbel storlek, ca 45-60 minuter.
  3. Dela degen i 10-12 jämna bitar. Gör “fulsnygga” bullar, de ska inte vara perfekta, utan mer “rivna”.
  4. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pudra över mjöl. Täck med bakduk och låt jäsa ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250 grader. Baka bröden ca 15 minuter till de har fått en vackert gyllenbrun yta. Låt bröden svalna något.

Isad lök

  1. Lägg löken i isvatten ca 1 timme. Ta upp löken och låt rinna av väl i sil.

Sås

  1. Rör ihop alla ingredienser till såsen. Smaka av med salt.

Burgare

  1. Skär laxen i ca 2 cm stora bitar. Sjud laxen några minuter i lättsaltat vatten, de ska fortfarande har en rå kärna kvar. Ta upp dem och låt svalna något.
  2. Lägg laxen i en bunke och gaffla sönder den något. Blanda i lök, ägg och ströbröd. Krydda med salt och vitpeppar.
  3. Forma färsen till bollar. Panera dem genom att trycka till dem lätt i sesamfrön så att de formas till burgare.
  4. Stek biffarna på bägge sidor i en blandning av olivolja och smör på medelvärme så att sesamfröna blir gyllenbruna.

Fänkålssallad

  1. Skär fänkålen tunt, gärna på en mandolin. Blanda med rucola och övriga ingredienser till en sallad.
  2. Servera burgaren i bröd med sallad, sås och isad rödlök. Garnera med en citronklyfta om någon vill ha lite extra syra.