Sesambakad lax med ljummen nudelsallad

180 röster
30 min
4
Sesambakad lax med ljummen nudelsallad
Foto: TV4

Hälsosam och otroligt god rätt med lax i ugn. Till serveras en smakrik sojasås och en krispig nudelsallad med färgstarka grönsaker. Perfekt vardagsrätt när middagen ska gå ett kick. 

Tips! Shiratakiinudlar är en asiatisk nudelsort.

Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 700 g laxfilé
  • 0,5 citron, pressad juice

Sås

  • 1 dl japansk soja
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk honung
  • 2 msk mörk sesamolja

Nudelsallad

  • 400 g shiratakiinudlar eller 200 g glasnudlar
  • 250 g broccoli
  • 2 morötter
  • 3 salladslökar
  • 1 färsk röd chilifrukt
  • ca 200 g färska böngroddar
  • neutral matolja, till stekning
  • 2 msk vita sesamfrön, rostade
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen.
  2. Sätt ugnen 150 grader.
  3. Lägg laxen i en liten ugnsform. Pressa över citron och pensla sedan generöst med såsen. Spara resterade sås till nudelsalladen. Strö över hälften av sesamfröna. Tillaga i ugnen, ca 20 minuter (eller 125 grader om du vill ha lågtempad, saftig lax).
  4. Skölj nudlarna väl och låt rinna av i durkslag. Använder du glasnudlar tillagar du dem enligt anvisning på förpackningen.
  5. Bryt små broccolibuketter av broccolin och skär stammen i tunna skivor. Hyvla morötterna med en potatisskalare och skiva salladslök samt chili i tunna skivor.
  6. Fräs broccoli på hög värme i någon minut till den blir spänstig. Lägg nudlarna i pannan och en skvätt av såsen och låt steka i 1 minut under omrörning. Dra av från värmen och tillsätt hyvlade morötter, salladslök, chili och böngroddar. Häll på resterande sås och vänd runt.
  7. Servera laxen med den ljumma nudelsalladen.
12 januari 2019

laddar fler recept...

Laddar fler recept...