Senapsgravad strömming

Stefan Ekengren
Stefan Ekengren

Senapsgravad strömming

3

3 steg att laga

12 ingredienser

30 m + 6-8 h i kylen

"Här trycker vi på med dijon, skånsk och sötstark senap i majon. De här osammanhängande sorterna smakar perfekt var för sig och har olika karaktär. Majon funkar fint med de picklade senapsfröna som ger tuggmotstånd, samtidigt som de i varje tugga fäller ut en smäktande smakbombmatta över gomseglet. En strömming för den som är nere i senap." /Stefan Ekengren

Ingredienser

portioner8 portioner
  • 12 strömmingsflundror (2 filéer per flundra dragna från skinnet)
  • 1 dl senapsmajonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 3 msk senapsfrö, picklade
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit 12 % (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronsaft (pressad)

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal till lagen. Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ in i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
  3. Blanda majonnäs, crème fraiche, picklade senapsfrön och dill. Smaka av med salt. Ta upp strömmingen ur lagen och torka av den väl. Blanda strömming och senapskräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
TIPS!

Receptet är ur boken "Högtid"

läs mer
Sponsrat
Cervera header julklappstips

11 klassiska julklappar för alla smaker

Tips!

Läs mer