Senapsgravad strömming

1 röst
30 m + 6-8 h i kylen
8

Receptet är ur boken Högtid av Stefan Ekengren, Natur & Kultur.

"Här trycker vi på med dijon, skånsk och sötstark senap i majon. De här osammanhängande sorterna smakar perfekt var för sig och har olika karaktär. Majon funkar fint med de picklade senapsfröna som ger tuggmotstånd, samtidigt som de i varje tugga fäller ut en smäktande smakbombmatta över gomseglet. En strömming för den som är nere i senap." /Stefan Ekengren

Visa mer
30 m + 6-8 h i kylen
8
8 portioner

Du behöver

  • 12 strömmingsflundror (2 filéer per flundra dragna från skinnet)
  • 1 dl senapsmajonnäs
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 3 msk senapsfrön, picklade
  • 0,5 knippe dill, plockat och grovhackat
  • salt

Lag

  • 5 dl vatten, kallt
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl salt
  • 3 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronjuice (pressad)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Vispa ihop vatten, socker, salt, ättika, citronjuice och -skal till lagen. Lägg ner strömmingsfiléerna i lagen, se till så att lagen täcker strömmingen väl och ställ in i kyl.
  2. Efter 6 timmar, bryt lite i en filé och se om syran har gjort så att strömmingen har blivit vit med lite ”rå” kärna och därmed gravad nästan rakt igenom. Tiden varierar men efter 6–8 timmar ska filén vara i det stadiet.
  3. Blanda majonnäs, crème fraiche, picklade senapsfrön och dill. Smaka av med salt. Ta upp strömmingen ur lagen och torka av den väl. Blanda strömming och senapskräm. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
Tips!

Receptet är ur boken "Högtid"

Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...