Senapsgratinerad falukorv med rotfruktsmos

koket.se
Senapsgratinerad falukorv med rotfruktsmos
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Senapsgratinerad falukorv med rotfruktsmos

19 ingredienser

40 m

En klassiker som aldrig sitter fel - gratinerad falukorv med ost, tomat och senap. Servera med hemgjort mos på blandade rotsaker.

Se Sandra Mastio laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • falukorv, med hög kötthalt
  • 1 gul lök
  • 2 tomater
  • 2 dl crème fraîche, 40 %
  • 3 msk dijonsenap
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 200 g lagrad ost, riven
  • 200 g mjölig potatis
  • 200 g rotselleri
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk (varm)
  • 1 krm muskot
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 ask krasse

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skala potatisen och rotfrukterna, skär dem i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten.
  3. Lägg korven ”på rygg” i en form och skär djupa snitt tvärs över korven. Skiva löken och tomaterna.
  4. Rör ihop crème fraiche, senap, tomatpuré, salt och svartpeppar.
  5. I snitten på korven stoppar du ner lök och tomat, häll crème fraiche-såsen över korven och toppa med ost. Gratinera korven i ugnen tills osten är gyllenbrun och korven fått fin färg, ca 15 min.
  6. När rotfrukterna är mjuka häller du av vattnet, lägg ner smöret och häll i mjölken. Krossa allt med en potatispress och dra snabbt med en elvisp tills moset är mjukt. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar.
  7. Servera korven med moset och klipp över kryddig krasse.