Semmelpizza

koket.se
Semmelpizza
Foto: TV4
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Semmelpizza

16 ingredienser

1 h

Här får du det bästa av två världar i en söt frestelse, en semla i form av en pizza med hemgjord mandelmassa. Skär upp i tårtbitar och bjud till fikat.

Se Camilla Hamid laga receptet

logo

Ingredienser

portioner pizzor

Semmelpizzadeg

  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vatten, 37 grader
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 3-4 dl vetemjöl
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 krm salt

Krämig mandelmassa

  • 200 g sötmandel, skalad och rostad
  • 2,5 dl florsocker
  • 0,5 dl muscovadosocker
  • 2 äggvitor
  • 1 äggula
  • 50 g smör, rumsvarmt

Topping

  • 3 dl vispgrädde
  • mandelspån
  • florsocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Ha sedan i resten av
  2. ingredienserna, men spara 1 dl av vetemjölet och ha i den vid behov vid en alldeles för kladdig deg.
  3. Plasta in degen i bunken och låt jäsa i ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225 grader, över- och undervärme.

Mandelmassa

  1. Mixa sötmandlarna fint i matberedare. Tillsätt äggvita, florsocker, muscovadosocker, äggula och smör tills du får en krämig massa. Plasta in mandelmassan medan du gör resten av receptet.

Pizza

  1. Stjälp upp pizzadegen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Kavla ut till två, tunna,
  2. pizzabottnar. Lägg över bottnarna på varsin plåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Bred på den krämiga mandelmassan. Grädda varje pizza i mitten av ugnen i ca 5 minuter eller tills pizzan fått en gyllenbrun färg.
  4. Låt pizzorna svalna helt och hållet innan du garnerar med vispad grädde, mandelflarn och florsocker.