Île flottante

Île flottante
Foto: TV4
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Île flottante

10 ingredienser

En île flottante, franska för flytande ö, är en dessert med en typ av pocherad maräng som flyter i vaniljsås. Här är Sébastien Boudets variant med karamelltäcke.

Ingredienser

Marängöarna

  • 160 g äggvita
  • 100 g rörsocker
  • 1 vaniljstång

Vaniljsåsen

  • 5 dl mjölk
  • 100 g strösocker (valfritt strö- eller cassonadesocker)
  • 1 vaniljstång
  • 120 g äggula [6 st]

Karamell

  • 200 g strösocker
  • 50 g smör
  • 50 g sötmandel, hackade

Gör så här

Marängöarna

  1. Dela vaniljen i två delar och skrubba den mellan fingrarna med lite av sockret över vispmaskinsskålen.
  2. Häll över äggvitorna och börja vispa.
  3. När vitorna har blivit lite fluffiga, strö över sockret och vispa tills allt socker har smält.
  4. När vitorna är tillräckligt vispade (och man kan typ vända på skålen) spritsar man dem i små bollar direkt i mjölkgrunden till vaniljsåsen och pocherar dem. Mer om detta i steg 5.
  5. Lägg sedan "öarna" på en tallrik i rumstemperatur och plasta in.

Vaniljsåsen

  1. Häll mjölk, hälften av sockret, vaniljfrön och stång i en kastrull. Koka upp på låg värme. Pochera äggvitorna i mjölken när den är het och rykande, ej kokande. Se instruktioner i klippet ovan.
  2. Vispa under tiden äggulor och resten av sockret ordentligt i en bunke, tills allt socker har smält (om du vispar för lite kommer du att få små klumpar av koagulerade äggulor i såsen).
  3. När mjölkblandningen börjar koka häller du i en tredjedel av mjölkblandningen i ägguleblandningen och vispar.
  4. Häll tillbaka den utspädda äggblandningen i kastrullen och koka på låg värme tills det har en temperatur på 82–84°. Akta, för det kan gå rejält undan! Jag använder alltid så låg spisvärme som det bara går – visst, det tar lite längre tid, men hellre det än att rusa på och få äggröra i stället för vaniljsås!
  5. När såsen har en temperatur på 82–84° häller du över den i en annan skål så att den kyls ner. (Om du i stället låter såsen vara kvar i kastrullen kommer den ackumulerade värmen att göra att såsen fortsätter att koka och resultatet blir då äggröra.)
  6. Täck såsen med plastfilm så att det blir direktkontakt mellan såsen och plasten. Ställ in i kylen.

Karamell

  1. Häll sockret i en varm stekpanna och rör kontinuerligt tills den har blivit karamell. Häll över de hackade mandlarna och sen smöret. Häll den varma karamellen direkt över den färdiga Îles flottantes.