Bûche de noël

Bûche de noël
Sébastien Boudet
Sébastien Boudet

Bûche de noël

13 ingredienser

Fresta med en chokladstubbe till jul. Tradionellt serveras Bûche de noël i juletider i Frankrike.

Ingredienser

Choklad biscuit till rulltårtan

  • 100 g vetemjöl
  • 240 g mandelmjöl
  • 420 g strösocker
  • 390 g äggvita
  • 80 g äggula
  • 80 g kakao

Choklad ganache

  • 5 dl vispgrädde
  • 200 g mjölkchoklad, hackad
  • 200 g mörk choklad

Crème au beurre (smörkräm)

  • 4 ägg
  • 400 g strösocker
  • 150 g vatten
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat

Gör så här

Choklad biscuit till rulltårtan

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Sikta ihop kakao, vetemjöl, mandelmjöl och 140 g strösocker.
  3. Vispa äggvitorna fluffigt, strö över 280 g socker och vispa som en maräng.
  4. Blanda äggulorna försiktigt med en slickepott och rör sedan ner äggblandningen i mjölblandningen.
  5. Blanda tills du får en jämn smet.
  6. Bre smeten på en plåt med smörpapper och baka 7-8 minuter.
  7. Täck tårtbottnen med en köksduk direkt efter bakning och låt den svalna.

Choklad ganache (både till att smaksätta smörkrämen samt att bre på tårtbotten)

  1. Koka upp grädde och smällt chokladen i vattenbad.
  2. Häll lite grädde i chokladen och friktionera med en slickepott, krämen kommer att se konstig ut men det är helt okej.
  3. Häll i lite grädde i taget tills all grädde är i blandingen. Ta fram stavmixern och blixtra en minut utan att få in luft i krämen.
  4. Plasta in blandningen och låt stå rumstemparerat.

Crème au beurre (smörkräm)

  1. Vispa ägg och 50 gram av sockret fluffigt.
  2. Koka upp resten av sockret (350 gram) tillsammans med vattnet tills det når 120°C.
  3. Häll det kokande sockervattnet sakta över äggblandningen samtidigt som du vispar. Fortsätt vispa tills fluffen har blivit ganska kall (under 25 °C).
  4. Blanda i smöret och vispa några minuter till.
  5. Blanda i 2/3 av ganachen.
  6. Bre den ganachen som är kvar på chokladbotten och bre sedan på hälften av smörkrämen.
  7. Rulla och kyl ner.
  8. Använd resten av smörkrämen till att dekorera buchen.