Scrambled tofu med rostad sparris och svartkål

Scrambled tofu med rostad sparris och svartkål
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Scrambled tofu med rostad sparris och svartkål

13 ingredienser

Ett roligt och gott sätt att servera tofu, som tillsammans med lätt krispig sparrisbroccoli och svartkål blir till en läcker och snabbfixad brunchrätt, full av färg, smak och protein. / Therese

Receptet kommer ur boken The new green protein av Therese Elgquist, Bonnier fakta.

Tips! Hittar du inget noriströssel kan du använda vanliga noriark och mixa till ett smul i matberedare.

Ingredienser

  • 1 förp fast naturell tofu (à 250 g ekologisk)
  • 1 msk kallpressad kokosolja, till stekning
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 tsk malen gurkmeja
  • 2 salladslökar, strimlade
  • 250 g körsbärstomater, i kvartar (eller äpple när tomat inte är i säsong)
  • 200 g svartkål
  • 200 g sparrisbroccoli (eller 1 broccoli)
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 kruka thaibasilika
  • ev 2 msk noriströssel
  • oraffinerat havssalt (eller bergsalt)
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Häll av tofun, lägg hushållspapper runt om och pressa noga ut överflödig vätska med händerna. Har du tid kan du med fördel låta tofun ligga inlindad i hushållspapper under något tungt i 15 minuter, för att pressa ut vätskan.
  3. Riv tofun i små bitar och fräs den på medelvärme i kokosoljan tillsammans med ingefära och gurkmeja tills den blir lätt gyllenbrun. Tillsätt salladslök och tomater och fräs i ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  4. Skär bort den nedre, hårda biten av stammen från svartkålen. Bryt broccolin i mindre buketter. Massera grönsakerna med hälften av rapsoljan och en nypa salt. Lägg på en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen i 7–10 minuter, tills svartkålen blivit lätt krispig och broccolin blivit krispig i kanterna.
  5. Servera tofufräset med rostade grönsaker och knäcke. Toppa med basilika och noriströssel.