Scabbard fish med sötpotatispuré, krämig fisksås och friterad schalottenlök

Scabbard fish med sötpotatispuré, krämig fisksås och friterad schalottenlök
Foto: TV4

Scabbard fish med sötpotatispuré, krämig fisksås och friterad schalottenlök

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

60 m

En lyxig rätt med Maideras delikatess - Scabbardfisk! Serveras med en het sötpotatispuré, krämig fisksås och friterad schalottenlök.

Tips! Det går bra att byta Scabbardfisk mot annan vit fisk.

Ingredienser

portioner
  • ca 400 g scabbard fish
  • 5 cm zucchini
  • fänkålsblommor, till garnering

Potatispuré

  • 3 sötpotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk röd curry
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 20 g smör
  • 2 msk citron, saften

Friterad schalottenlök

  • 2 schalottenlökar
  • 3 dl matolja

Gräddig fisksås

  • 5 dl fiskfond, ej koncentrerad
  • 1 dl torrt Madeiravin (sercial)
  • 1 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk vatten

Gör så här

Sötpotatispuré

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Skär varje sötpotatis i fyra delar.
  2. Lägg sötpotatisen på en ugnsplåt. Ringla över lite olivolja och krydda med en nypa salt. Rosta i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  3. Hetta upp en kastrull och fräs olivolja, röd curry och ingefära på medelvärme. Rör ihop och låt fräsa tills curryn börjar luktar gott.
  4. Ta bort skinnet på sötpotatisen. Lägg potatisen i en skål, häll över röd curry såsen på potatisen med smöret och mixa ihop detta och smaka av med lemon och salt.

Friterad schalottenlök

  1. Skriva schalottenlök i smala strimlor. Hetta upp en kastrull med matolja och fritera den skivade schalottenlöken på medelvärme tills de får gyllene och fin färg. Ta upp löken med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

Gräddig fisksås

  1. Häll fiskfond och vin i en kastrull. Låt koka ner till hälften. Addera grädde och låt koka upp. Blanda maizenamjöl med vattnet och red såsen. Smaka av med salt och peppar vid behov.

Fisken

  1. Skär fisken i fyra mindre portionsbitar och gör några snitt på både sidorna av fisken. Krydda med salt och peppar. Stek fisken lätt i en stekpanna och lägg sedan över i en ugnsplåt.
  2. Tillaga i ugnen på ca 150 grader tills fisken har en innertemperatur på 52 grader.

Servering

  1. Skär zucchinin i tunna skivor med hjälp av en mandolin.
  2. Servera fisken med sötpotatispurén och den gräddiga vitvinssåsen. Garnera med friterad schalottenlök, fänkålsblommor och hyvlad zucchini.