Vill du göra rätten helt vegetarisk, byt ut baconet mot t.ex. tärnad quorn eller sojafärs.
Ingredienser
1 kg savoykål
200 g bacon, strimlat
3 gula lökar, hackade
750 g tomat
2 lagerblad
1 klyfta vitlök, hackad
salt
vitpeppar
Sås:
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
2,5 dl mjölk
1 dl grädde
salt
vitpeppar
muskot
200 g ost
Gör så här
Värm ugnen till 225°. Förväll kålen i lättsaltat vatten cirka 10 minuter. Dra försiktigt av ytterbladen och lägg dem åt sidan. Finhacka det innersta utom rotstocken. Strimla bacon, hacka löken, skala och hacka tomaterna. Fräs baconet, lägg i löken och tillsätt därefter tomater, vitlök och lagerblad. Koka ihop något och lägg sedan i kålhacket. Koka tills den mesta vätskan försvunnit. Krydda.
Smält smöret till såsen, rör ner mjölet och späd med mjölk och grädde. Koka ihop såsen, 5-10 minuter. Rör ned cirka 150 g av osten och smaka av.
Varva kålblad och tomatmassa i en smord ugnsform. Slå såsen över, strö på resten av osten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.