Mammas syndiga födelsedagstårta

Mammas syndiga födelsedagstårta
Foto: TV4

Mammas syndiga födelsedagstårta

Av: Sara Sommerfeld

Från: Klockan nio hos stjärnorna

12 ingredienser

50 min

En urgod sockerkaka med maräng, grädde och bär.

Sockerkaksbottnen görs med fördel dagen innan tårtan ska serveras.

Vintips från Sara
Nugan Estate botrytis Semillon 83140

Sara bjöd även på
Pappas Karl-Johanssoppa
Gös med asieninspirerad quinoa

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Sockerkaksbotten

  • 250 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver

Marängsmet

  • 4 äggvitor
  • 3,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • hasselnötter, hackade

Fyllning

  • 3 dl grädde
  • 500 g blandade bär (valfria)

Gör så här

Sockerkaksbotten

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Klä en ugnsplåt med smörpapper eller aluminiumfolie.
  3. Rör smör och socker i en matberedare till en pösig massa.
  4. Tillsätt äggulor under vispning.
  5. Blanda i mjöl och mjölk omväxlande och tillsätt bakpulvret.
  6. Bred ut smeten i långpannan.
  7. Rengör matberedaren noggrant om du ska använda samma till att göra marängsmeten.

Marängsmet

  1. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  2. Vispa ner sockret.
  3. Bred ut marängsmeten över sockerkaksbotten.
  4. Strö över dom hackade nötterna.
  5. Grädda i ugn i cirka 20 minuter eller tills marängen fått en ljus och fin färg.
  6. Låt svalna och ställ in i kylskåp.

Fyllning

  1. Dela tårtbotten på mitten.
  2. Bred på grädde på den ena halvan och fyll på med bär.
  3. Lägg försiktigt över den andra halvan och toppa gärna med fler bär, grädde och myntablad.