Skagen à la Tash

Skagen à la Tash
Foto: TV4

Skagen à la Tash

Av: Sara - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

27 ingredienser

En lite kryddigare svensk klassiker med fransk känsla. Skagentoast som serveras med grön ärtsoppa.

Vintips från Sara
Gärna en Albarinho från Spanien - lätta, gröna, friska, fruktiga smaker med mineraler från skaldjuren. Samma smaker återfinns i vinet.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Recept.nu kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Dillbröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 1 dl dill, hackad

Skagenröra

  • 1 rödlök, liten finhackad
  • 170 g skalade räkor
  • 0,75 dl crème fraîche
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 msk löjrom
  • 2 tsk citron, färskpressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1,5 tsk dill, hackad
  • 1 krm svartpeppar

Ärtsoppa

  • 1 tsk smör
  • 1 tsk gul lök, hackad
  • 12 svartpepparkorn, malda
  • 3,5 dl vatten
  • 4 dl frysta ärtor
  • 1,5 grönsaksbuljong, tärningar
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl grädde

Garnering

  • 4 tsk löjrom
  • 2 citronskivor (delas på hälften)
  • 4 dillkvistar, små

Gör så här

Bröd

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till fingervärme, max 37 grader.
  3. Häll vattnet och oljan över jästen, rör om tills jästen löst sig.
  4. Tillsätt salt och socker.
  5. Rör ner nästan allt mjöl och arbeta degen väl.
  6. Tillsätt den hackade dillen till degen mot slutet.
  7. Låt degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  8. Knåda och forma degen till tre avlånga eller runda bröd.
  9. Lägg dem på smord plåt och låt jäsa 45 minuter.
  10. Pensla bröden med lite smält smör.
  11. Grädda på 225 grader i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.
  12. (Jag fuskar däremot och bakar den i bakmaskin)
  13. Rör ihop samtliga ingredienserna.
  14. Var försiktig med senapen, bättre att börja med lite mindre eftersom den lätt kan ta över smaken helt.
  15. Grilla dillbrödet, skär av kanterna och lägg på röran.
  16. Forma små löjromsägg att garnera med, lägg på liten citronskiva och dillkvist.

Ärtsoppa

  1. Hacka löken och fräs den mjuk tillsammans med den malda svartpepparn i smör utan att den tar färg.
  2. Tillsätt vatten, buljongtärning, ärter, socker, vin och låt koka i cirka 5-10 minuter.
  3. Mixa soppan och tillsätt grädde.
  4. Koka lite till, krydda med salt och peppar efter smak.
  5. Skumma upp soppan och servera i liten kopp bredvid toasten.