Grön ärtsoppa med parmesanchips

Skummande grön ärtsoppa med parmesanchips
Foto: TV4

Grön ärtsoppa med parmesanchips

Av: Sara - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

Skummande grön ärtsoppa spetsad med en skvätt av mormors bästa sherry, serveras med peppriga parmesanchips.

Beurre manié gör du genom att blanda samman lika delar smör och mjöl till en mjuk slät massa.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

  • 1 förp frysta ärtor [250 g]
  • 4 dl vatten
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 cl torr sherry
  • 1-2 msk beurre manié
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl champagne (eller torrt mousserande vin)

Parmesanchips

  • 200 g fin parmesanost
  • svartpeppar (efter smak)

Gör så här

Soppa

  1. Lägg ärterna i en kastrull med kokande vatten, buljongtärning och sherry, låt koka ca 1 minut på medelstark värme.
  2. Mixa soppan och sila soppan genom finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen.
  3. Red med beurre manié (mjöl i smält smör) utrört i lite av soppan. Värm.
  4. Vispa grädden och rör försiktigt ner grädden och champagnen i soppan. Servera genast.

Parmesanchips

  1. Riv parmesanosten fint och strö ut den i små högar med en sked på en plåt med bakplåtspapper. Platta till varje hög försiktigt med fingrarna och mal över lite svartpeppar.
  2. Grädda i övre delen av ugnen i 175 grader i 5 minuter eller tills chipsen är gyllengula. Låt svalna och ta loss från pappret med en kniv.