3 munsbitar

3 munsbitar
Foto: TV4

3 munsbitar

Av: Sanna och Kristian - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Smårätter inspirerade av spanska tapas och baskiska pinchos.

Vintips från Sanna och Christian
Jean Loius Blanc de Blanc 7425 59.-

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

Rå tonfisk med grillsmak

  • 100 g tonfiskfilé
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 purjolök
  • olivolja
  • flingsalt
  • svartpeppar, från kvarn

Escabechemusslor

  • Kokta, blåmusslor, kalla
  • 1 dl skaldjursolja
  • 3 msk citronsaft
  • 4 msk tomatkött, tärnat
  • 2 msk schalottenlök, fint skuren
  • 1 msk persilja, fint skuren
  • salt
  • svartpeppar

Laxröra à la John

  • 100 g gravad lax
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • gravlaxsås
  • 1 baguette

Gör så här

Tonfisk

  1. Koka upp salt och vatten tills saltet löst sig.
  2. Låt lagen kallna i kyl.
  3. Rimma fisken i 10 minuter i den kalla lagen.
  4. Lyft upp ur lagen och skölj med kallt vatten.
  5. Torka fisken torr på papper.
  6. Skär i kuber som är 1x1 centimeter.
  7. Skär bort roten och halvera purjolöken på längden.
  8. Ansa, skölj och torka bladen.
  9. Lägg bladen i långpanna.
  10. Grilla i ugnen på max-effekt tills löken är helt förkolnad och svart.
  11. Rör om ibland så att allt blir jämnt förkolnat.
  12. Låt kallna och hacka fint.
  13. Lägg fiskkuberna i en bunke.
  14. Krydda med salt, peppar och lök-aska.
  15. Tillsätt några droppar olivolja och blanda allt väl.

Escabechemusslor

  1. Placera musselskalen på en bädd av salt så att de ligger stadigt.
  2. Fördela tomat, lök och persilja över musslorna.
  3. Krydda med salt och peppar.
  4. Ös musslorna med skaldjursolja och droppa över citronjuice på varje mussla.

Laxröra

  1. Skär laxen, löken och äggen i små bitar.
  2. Lägg allt i en skål.
  3. Tillsätt några skedar av såsen och blanda om till en röra.
  4. Skär baguetten i lagom tunna skivor.
  5. Sätt ugnen på 250 grader grill och låt baguette-skivorna ligga tills de får lite färg.
  6. När baguette-skivorna är klara, tillsätt några droppar olivolja.
  7. Lägg sedan röran på skivorna och sätt en tandpetare igenom uppifrån och ner.
  8. Garnera med en dillkvist.