Sanna Ehdin vill få oss att äta bättre

Sanna Ehdin vill få oss att äta bättre

Sanna Ehdin vill med sin nya bok, Sannas mat - för den självläkande människan, få oss att äta och må bättre. För Köket.se berättar hon om boken, favoriträtterna samt varför hon vill bjuda George Clooney på middag.

Berätta om din nya bok?
– Min bok handlar om att äta rätt och må bra. Och det är inte svårt, det gäller bara att bli medveten om vad man stoppar i sig. Många människor tror att nyttig mat är detsamma som svårlagad mat men så behöver det inte alls vara, och detta visar jag i min bok. Två tredjedelar är recept och sista biten är teoretisk, hur man kommer in i rätt tänkande.

Vad är det som är så speciellt med dina recept?
– För det första är ju recepten väldigt genomtänkta, för att skapa balans i kroppen. Dessutom innehåller många recept lök och olika kryddor, vilket gör dem extra antiinflamatoriska. Alla recept i boken är ju mat jag själv lagar och mår bra av.

Äter du frukost och i så fall vad äter du?
– Jag brukar träna på morgonen, så jag äter alltid frukost. Oftast blir det min egenkomponerade tortillaomelett, havregrynsgröt eller en ordentlig smoothie som både mättar och ger näring. Dessutom brukar jag komplettera det med lite fruktsallad och ibland även makrill i tomatsås.

Nämn en av dina favoriträtter samt varför du gillar den?

– Oj, jag gillar så många maträtter, och favoriten varierar efter tillfälle och mycket efter årstid. Det spelar inte så stor roll vad jag äter utan det mesta kan bli gott om råvarorna är bra och rätt för säsongen. Men okej, om jag ska säga något jag gillar lite extra mycket så är det antingen min egna Sannaplättar eller bondbönor med smör och salt. Ja, och lite choklad unnar jag mig ibland också, det förgyller vardagen.

Hur många gånger i veckan äter du hemlagat? Och vem lagar då maten?

– Jag äter hemma nästan jämt. Min mage är van vid ekologisk och näringsrik mat, så därför mår jag bäst av min hemlagade mat.

Nämn en efterrätt du tycker om?
– Chokladmousse är väldigt gott, fast då i små mängder, som en avslutare. Dessutom älskar jag ju fruktsallad så det får bli någon av dessa två.

Ett tips från ett proffs till alla amatörkockar. Vad är viktigast att ha i ett kök?
– I matväg tycker jag man ska satsa på olika ekologiska kryddor, de kommer alltid till användning. När det gäller redskap så rekommenderar jag en salladsslungare, så man verkligen får rent salladen. En ångkokare är också bra att ha.

Vilken maträtt matchar dig bäst personlighetsmässigt?

– Oj, vad svårt. Vad kan det vara? Jo, nu vet jag. Jag är som min fisk- och grönsakssoppa med miso, den är mild, varm, balanserad och harmonisk, precis som jag.

Vem skulle du vilja äta middag med och varför? (du får välja helt fritt, d.v.s. det kan vara såväl nu levande som döda personer - ex Gustav Vasa...). Vad skulle du då bjuda på?

– Det skulle vara någon som använder sitt kändisskap till att påverka och göra någonting bra. Kanske Bono i U2. Nej, jag byter och tar George Clooney istället, han är politiskt aktiv och har bra åsikter, dessutom ser han väldigt sympatisk ut. Jag tror att vi två skulle ha ett trevigt samtal. Jag bjuder nog på någon plockmat med fisktema. Jag skulle duka upp med min gröna ärtsoppa, räkbullar, ingefärsmarinerad tonfisk och ugnsbakad lax, till detta skulle jag servera risotto eller mitt gula kryddris. Och så dricker vi såklart vitt vin. Som efterrätt blir det hallonglass med lite chokladsås och om vi orkar en liten avslutande chokladbit.

Personligt

Namn: Sanna Ehdin
Ålder: Född 1961
Yrke: Författare och föreläsare
Bor: Stockholm
Familj: Ja