Couscoussallad med rostade grönsaker och fetaost

Bufférecept
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Couscoussallad med rostade grönsaker och fetaost

Av: Sanna Töringe

Från: Citroner och rosmarin i mitt kök

22 ingredienser

En vegetarisk couscoussallad med rostade grönsaker, mandel, kryddig dressing och tärnad fårost. Recept från boken Citroner och rosmarin i mitt kök.

Denna vackra sallad kan både ätas som ensamrätt och som tillbehör. Perfekt till stekt kyckling. Man kan också gärna blanda i kikärtor, då blir det verkligen en komplett rätt. Harissa är en stark chilisås, som man kan köpa i tub eller i en liten plåtburk i vissa affärer. Den är mycket god och mycket stark. Jag gillar att blanda harissa med citron och olivolja för att doppa bröd i. /Sanna Töringe

Ingredienser

portioner
  • 5-6 tomater
  • 1 aubergine
  • 2 zucchini
  • 3 paprikor (små paprikor (röd, gul, grön))
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • flingsalt, att strö över grönsakerna
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 3 dl couscous
  • 1 dl sötmandel
  • 100 g fårost
  • 0,5 dl russin (gärna gula)

dressing

  • 0,75 dl olivolja
  • 4 msk citron, saft
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk harissa (eller sambal oelek)
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 tsk korianderfrö
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader, helst varmluft.
  2. Skär grönsakerna i bitar, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över finhackad vitlök, lite salt och olivolja. Rör om och ugnsrosta i 20–30 minuter.
  3. Koka upp salt och vatten. Häll i couscousgrynen och lyft kastrullen från värmen.
  4. Rosta spiskumminfröna till dressingen i torr stekpanna, häll av dem och låt dem svalna. Jag tycker att det är gott med hela frön, men den som vill kan mala dem i mortel.
  5. Skålla och skala mandeln och stek den i lite olja i en stekpanna på spisen. Den ska bli guldbrun.
  6. Blanda de ljumma couscousgrynen, fårosten som delats i små bitar, de rostade grönsakerna, russinen och mandlarna.
  7. Rör ihop dressingen, smaka av den, häll den på salladen och blanda försiktigt.