Sanjoos Lax nam nam

Sanjoos Lax nam nam
Foto: Linus & Wille/baraBild

Sanjoos Lax nam nam

Av: Sanjoo Malhotra

Från: Malou efter tio

17 ingredienser

Sverige och Indien möts i Sanjoos kök. När han tyckte det var för svårt att välja började han istället blanda det indiska med det svenska köket. Här den populära laxen i indisk tappning.

Ingredienser

portioner
  • 600 g lax

Mangoaioli

  • 100 g majonnäs
  • 3 tsk mango chutney
  • 1 klyfta vitlök

Fyllning

  • 4 msk mjukost
  • 0,5 salladslök, i strimlor
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 krm vitpeppar

marinad

  • 2 msk tandooripasta (eller pulver)
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 tsk tomatpuré

Grönsaker

  • 4 morötter (stora)
  • 1 zucchini
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Till dekoration

  • Ett par havtornsbär
  • 1 kvist färsk timjan

Gör så här

Mangoaioli

  1. Gör först mangoaiolin. Pressa vitlöken.
  2. Tillsätt chutney och majonnäs.
  3. Blanda alla ingredienser och ställ kallt.

Marinad

  1. Blanda alla ingredienserna till tandoorimarinaden.

Fyllning

  1. Blanda mjukosten med den finhackade löken, créme fraiche.
  2. Smaka av med vitpeppar till laxfyllningen.

Lax

  1. Gör ett snitt i sidan på laxbiten, som en ficka.
  2. Lägg laxen i tandoorimarinad och låt stå i rumstemperatur i 20 minuter.
  3. Sätt på ugnen på 150 grader.
  4. Öppna fickan på laxen och bred 1 msk laxfyllning i mitten på filen.
  5. Lägg laxen på en plåt och täckt med aluminiumfolie.
  6. Ugnsbaka i 20 minuter, beroende på laxens tjocklek.

Grönsaker

  1. Förbered grönsakerna medan laxen marinerar .
  2. Skala morötterna.
  3. Hyvla dem och zucchinin i tunna skivor på längden med en osthyvel.
  4. Stek grönsakerna i olivolja på medelvärme tills de är genomkokta.
  5. Salta och peppra.
  6. Lägg grönsakerna på mitten av tallriken, och lägg laxen på grönsaksbädden.
  7. Lägg en klick mangoaioli på fisken.
  8. Dekorera med några havtornsbär och en kvist av timjan.