Morotshalva med vit choklad

Sanjoo - Stockolm3
Foto: TV4

Morotshalva med vit choklad

Av: Sanjoo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2 - 3 h

Morotshalva med vit choklad samt mangocrème på havreflarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Morotshalva med vit choklad

  • 500 g morot
  • 1 l mjölk
  • 1 tsk saffran
  • 100 g ghee (eller smör)
  • 50-100 g strösocker
  • 4-5 kardemummakapslar
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 50 g vit bakchoklad
  • 50 g rostade mandlar
  • 50 g pistagenötter

Mangocrème

  • 1 söt mango
  • 1 dl mascarpone
  • 1 msk citronsaft eller apelsinjuice

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,25 dl ljus sirap (eller mörk sirap)
  • 0,25 dl matgrädde
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • tsk vaniljsocker

Gör så här

Morotshalva med vit choklad

  1. Skala och riv morötterna samt hacka mandlarna och nötterna.
  2. Koka morötterna utan vatten på låg värme tills fukten dunstat. Tillsätt mjölk, saffran, kardemumma och koka på svag värme, rör ibland tills blandningen är torr. Det kan ta en timme till några timmar beroende på din spis.
  3. När blandningen är torr tillsätt ghee eller smör, höj värmen och stek blandningen under 2-3 minuter.
  4. Tillsätt vit choklad och lös upp den. Smaka av den. Om du vill ha mer sött gå till nästa steg.
  5. Tillsätt sockret och stek tills sockret löser sig och får en fin färg.

Mangocrème

  1. Skala och dela mangon och mixa till en slät kräm tillsammans med mascarpone och citronsaft/apelsinjuice.

Havreflarn

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda väl. Lägg med en sked, klickar av smeten på smord eller bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen, 200°, ca 5 minuter. Ta ut flarnen när de fortfarande är varma och forma på baksidan av ett vattenglas.
  2. Servera morosthalwan på ett flarn, med en klick mangocrème och en orange kil för dekoration och strö rostade nötter på den.