Torskgömma med blåmusslor

19 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 500 g torskfilé
  • 0,5 kg jordärtskocka
  • 1 kg blåmusslor
  • 1 förp rimmat sidfläsk
  • 2 dl edamamebönor, rensade (eller bondbönor)
  • 1 morot (stor)
  • 0,5 purjolök
  • 8 shiitakesvamp

Chèvreskum

  • 350 g chèvreost (eller efter smak)
  • 5 dl mellangrädde
  • 2 dl mellanmjölk
  • 1 fiskbuljongtärning
  • smör
  • smörpapper, stora ark
  • steksnöre

Gör så här

  1. Torskgömma
    Stek sidfläsket väl. (Spara fläskflottet till stekning av plättarna på denna meny).
  2. Skiva svampen och stek i smör.
  3. Ta ur bönorna ur skidan.
  4. Gör fina strimlor av morot och purjolök.
  5. Skala och slanta jordärtskockorna.
  6. Skiva upp torsken i lagom stora bitar.
  7. Lägg upp svamp, grönsaker, fläsk och fisk i små skålar för enkelhetens skull.
  8. Ta ur blåmusslorna från nätet och häll ut i diskzinken. Alla som är öppna skall slängas. De friska musslorna skall vara helt stängda när du rör runt bland dem.
  9. Gör i ordning fiskpaketen enklast genom att lägga ett stor bit smörpapper i en djup tallrik/skål.
  10. Fyll paketet med jordärtskocka, morot, purjolök, sidfläsk, svamp, bönor och friska blåmusslor (ca 5 per person).
  11. Överst lägger du torsken och en rejäl klick smör.
  12. Knyt paketet med steksnöret, enkelknut och rosett.
  13. Placera paketen på en ugnsplåt och baka paketen i 225 grader ca 20-25 min. Är du osäker kan du försiktigt öppna ett paket och se om torsken är klar och musslorna har öppnat sig.
  14. Chèvreskum
    Koka upp grädden, mjölken samt buljongtärningen.
  15. Tillsätt chèvre och rör runt.
  16. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
  17. Låt stå och småputtra en stund och vrid sedan av plattan.
  18. Innan du serverar, värm upp såsen och skumma gärna till den med en stavmixer, för det fina utseendets skull.
  19. Servera fiskpaketen oöppnade på en djup tallrik. Vid servering knyts paketet upp och chèvreskummet hälls på med en soppslev. Ca 1,5 dl per person.
18 november 2011