Älgskavsgryta med pressad potatis och rårörda lingon

32 röster
40 min
4

God gryta på älgskav med kantareller, serveras med pressad potatis och rårörda lingon.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2039 Helderberg Cabernet Sauvignon, Stellenboch,  Sydafrika
Ett kryddigt vin med nyanserad, fruktig smak. Vinets smaker av fat, mogen frukt och salvia möter fint de kraftiga smakerna från älgköttet.

Visa mer
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Rårörda lingon

  • 5 dl lingon
  • 2 dl socker

Älgskavsgryta

  • 600 g älgskav
  • 2 gul lök
  • 200 g skogschampinjoner
  • 200 g trattkantareller
  • 2 msk smör
  • 6 enbär
  • 2 lagerblad
  • 4 msk vinbärsgelé
  • 0,5 msk soja
  • 3 msk viltfond, koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 1 dl rödvin
  • 6 dl vispgrädde
  • 3 krm salt
  • 1 kruka färsk persilja

Till servering

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Rårörda lingon
    Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.
  2. Älgskavsgryta
    Skala och hacka löken.
  3. Fräs löken så den blir lätt brynt tillsammans en klick smör. Lägg därefter löken åt sidan i en skål.
  4. Putsa, skiva och stek svampen, häll över svampen i samma skål som löken
  5. Fräs älgskaven i lite smör så att den blir lätt brynt.
  6. Tillsätt sedan rödvin, fond, vatten, enbär, vinbärsgelé samt lagerblad. Låt detta koka på svag värme i ca 10 min.
  7. Tillsätt lök, svamp, grädde, salt och soja. Låt koka i 15 – 20 minuter. När det kokat klart, plocka bort enbären och lagerbladen.
  8. Servera älgskavsgrytan med pressad potatis och rårörda lingon. Slutligen garnera med färsk persilja
14 oktober 2013

Laddar fler recept