Salted chocolate pecan chess pie

Salted chocolate pecan chess pie
Foto: TV4

Salted chocolate pecan chess pie

15 ingredienser

1 h + 1 h

Söt-salt chokladpaj med pekannötter som är omöjlig att inte ta om av.

Maya Samuelssons dryckestips:

Madeira Blandy's Colheita Malmsey, 2006 Portugal, Madeira Nr: (7833)

Ingredienser

portioner
  • ca 450 g mördeg
  • 1,25 dl smör
  • 75 g mörk choklad
  • 2 krm flingsalt
  • 1,5 dl kondenserad mjölk
  • 2 ägg (stora)
  • 1,5 tsk bourbonvaniljpulver
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 msk kakao
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl pekannötter
  • 1,75 dl ljust muscovadosocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 2 färska körsbär, till dekoration
  • sockrad vispgrädde, till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rulla ut mördegen i en 18 cm pajform med höga kanter. Nyp fast degens kant i pajformen så att den sitter fast rejält.
  2. Smält smöret och därefter chokladen i smöret till en jämn smet. Det får inte koka. Vispa sedan i 1 krm salt, kondenserad mjölk, ägg och vaniljpulvret.
  3. Vänd ihop sockret med kakao och mjöl. Vispa sedan ned detta i chokladen till en klumpfri smet. Häll smeten i pajformen.
  4. Baka pajen mitt i ugnen i 40 minuter. Blanda under tiden ihop pecannötterna med muscovadosocker och lönnsirap. Ta ut pajen och fördela de sockrade nötterna ovanpå. Strö över ytterligare 1 krm flingsalt. Baka vidare ytterligare 10 minuter eller tills pajen satt sig.
  5. Låt svalna helt, minst 1 timme.
  6. Pudra pajen med florsocker och servera med sockrad vispgrädde. Toppa med två färska körsbär.