Saltbakad lammstek

Saltbakad lammstek
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Saltbakad lammstek

3 ingredienser

Att baka en lammstek i salt ger inte bara en behaglig sälta (inte alls så utpräglad som man kanske tror). Det ger också en synnerligen saftig stek, som man med fördel kan servera med en god potatisgratäng.

Ingredienser

portioner
  • 1 lammstek (på 1,5-2 kg)
  • några vitlöksklyftor
  • 2-3 kg grovt salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och finhacka vitlöken. Bred ut steken, mal några varv svartpeppar och fördela vitlöken över den. Rulla och bind sedan ihop med bindgarn så att steken blir så jämntjock som möjligt.
  2. Lägg steken i en gryta eller ugnssäker form. Lägg ett 2 cm saltlager i bottnen. Fukta lätt, t ex med en sprayflaska. Lägg steken på saltbädden och stick en stektermometer i den tjockaste delen. Täck sedan hela steken med salt så att den inte syns och fukta saltet lätt.
  3. Låt steken stå i ugnen tills termometern visar 68-70°. Då är den rosa inuti. Lyft upp steken, ta bort saltskalet och skrapa steken helt fri från salt. Låt gärna steken vila en stund innan den spisas, så blir den saftigare. Skär upp steken före servering.