Idén till det här receptet kommer från en liten restaurang i en fiskeby på Lanzarote. Där bjöds det en jättefisk som bakats i salt, men receptet blir utmärkt med gös. Servera med smält smör, citronklyftor och nykokt, pressad potatis.
Ingredienser
1,5 kg gös
0,5 citron
1 kruka färsk persilja
4 dl grovt salt
0,5 tsk vitpeppar
Till servering:
smör, smält
potatis, pressad
citron, klyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Rensa gösen men fjälla den inte. Gnid den invändigt med citron och krydda med malen vitpeppar. Lägg persiljeknippan i buken.
Lägg ett centimetertjockt saltlager i bottnen på en form som inte är större än att den precis rymmer fisken. Lägg på fisken och bädda in den helt i salt, så att man inte ser den. Fukta saltet med en aning vatten, gärna med hjälp av en sprayflaska.
Sätt in fisken i ugnen och låt den stå i 1 timme och 15 minuter. Ta sedan varligt bort salthöljet och skinnet och lägg över fisken på uppläggningsfat före servering.